Tajemství správné ceny

Všechno na světě má svoji cenu. Jaká je vaše cena?

Kdo už jednou začal prodávat výrobky své vlastní produkce, jistě toto dilema dobře zná – jak svůj produkt adekvátně nacenit tak, aby se prodal ale přitom byla činnost pokud možno co nejvíce zisková?

Umění cenotvorby 

Umění cenotvorby začíná už na úplném začátku, kdy nás napadne produkt samotný. Komu je určen? Jaké si cílová skupina klade nároky na materiály, výdrž a co vlastně od vašeho výrobku může očekávat?

Je nadmíru jasné, že skálopevnou součástí ceny je nákladová složka – a to nejen na práci a materiály, ale rovněž vývoj produktu a marketing. K tomu připočtěme zamýšlenou marži, která zajistí ziskovost. Vyvážit perfektní poměr není jednoduchá záležitost a ve skutečnosti může cena samotná znamenat úspěch či neúspěch.

Pro koho je produkt určen?

Je velmi důležité vědět, pro koho produkt vlastně vyvíjíme. Není tedy od věci si určit primární cílovou skupinu a se vzorkem této skupiny pracovat již v procesu vývoje produktu – vnímání emočních prvků i čistě praktických poznatků o produktu přímo ovlivňuje cenu. Tak například jedna z nejcennějších značek na trhu, a totiž nakousnuté jablko, de-facto prodává nejen zařízení samotné, ale také jistý sociální status – to je samo o sobě neoddiskutovalný fakt spjatý se značkou samotnou.

“What’s the best one?”
“The 256 gigabyte X.”
“Okay, I’ll get one of those.”
“It’s $1,149.”
“Here’s my card.”

"Shut the fuck up and take my money" efekt zde funguje u jisté cílové skupiny zcela bez problému.

Jaká je vaše kýžená cílová skupina, která za výrobek ráda zaplatí ráda více peněz?

Prostor pro značku

Váš oblíbený kadeřník, automechanik, zahradník, doporučený kovář nebo výrobce porcelánu do výbavy. Ti všichni mají jedno společné, a tím je renomé. Vybudovat si renomé, které vašim produktům propůjčí punc exklusivity, stojí čas a další zdroje, včetně peněz. Při stanovování ceny tedy nezapomeňte na jednu věc, a to že neprodáváte jen produkt samotný. Aby bylo možné renomé budovat a udržet si ho, nebojte se počítat s náklady na budování značky.

Nepolevujte a neslevujte

Ačkoliv jsou v ČR slevy velmi populární, používáním slev devalvujete vlastní hodnotu a okrádáte se. Když se prodejům nedaří, neznamená to, že musíte slevit. Když se všichni zapojí do černého pátku, vy to dělat nemusíte, vy neprodáváte běžné spotřební zboží, ale požitek. Pokud se prodejům nedaří, sleva vás dlouhodobě nespasí. Přehodnoťte prezentaci, koukněte se po dalších marketingových kanálech, přezkoumejte cílovku nebo zkuste optimalizovat cenovou politiku, ale neházejte slevy tam, kde pro ně není prostor.

Prostor pro zdokonalení

Pokud děláte věci tzv. „na koleni“ za nejnižší možnou částku, pravděpodobně se nikam v nejbližší době neposunete. Zvyšování kvality produktů a služeb vyžaduje zdroje, které budou nedostatkové, pokud si každý jeden prodaný výrobek nepřispěje k finančnímu polštáři pro tyto operace, ať už se jedná o pořízení nového vybavení, lepších materiálů či investici do online marketingu. Pokud svoji cenu dokážete obhájit pádnými argumenty, pak nikdo o ceně smlouvat nebude a vy budete mít k dispozici více zdrojů pro zdokonalování.

Dobrý produkt

Kromě samotné podstaty produktu se čím dál zajímáme i o jeho původ a vliv na životní prostředí. Neméně jsou pak oblíbené i ty produkty, jejichž výrobce podporuje místní komunitu. Pokud máte k životnímu prostředí a společenské odpovědnosti blízko, nebojte se to zmínit ve své marketingové komunikaci. Pokud jste nad tím ještě neuvažovali, pak to zvažte. Není těžké do podnikání takový koncept vměstnat, stačí s tím počítat a začít hledat možnosti, jak podpořit dobrou věc.